čtvrtek 26. ledna 2012

Momentka

Někdy mám pocit, že se ze svých spolubydlících zblázním. Např. dneska...

Syn vzal dovnitř psa, zkusil ho trochu vyčesat novým speciálním kartáčem, všude chlupy, po celém baráku, neboť synka samozřejmě nenapadlo vyčesané chlupy uklízet průběžně do koše. A když se přes předsíň se psem a vyčesanými chlupy několikrát přehnaly dvě honící se holčičky, objevily se chlupy pomalu i v posteli (tedy doufám, že pomalu - jestli je tam v noci najdu, asi se naštvu. Pekelně).  Pes teď klidně leží v předsíni a ochutnává boty půjčeného dítěte.

Dole na jídelním stole jsou synovy úkoly, uprostřed tužek, pravítek a kružítek si uvelebil talíř s večeří - čekám, kdy si hrášek ze špaget začne napichovat tím kružítkem, neb ho má těstě vedle vidličky.

Dcerka stěhuje ptáka do nové klece - všude jsou bublinkaté folie z klece, pták je chvíli ve staré, chvíli v nové kleci - přemýšlím, jestli dřív odejde do věčných lovišť pták nebo stará klec - oba mají nakročeno slušným způsobem. Na stolečku jsou roztahané skicáky, pastelky, pastely, křídy, uhly a tužky, protože mladá má nakreslit jednu věc různými způsoby, tak jí nenapadlo nic lepšího, než kreslit starou a novou klec (zatím ještě včetně ptáka) vším, co doma vyhrabala.

A její kamarádka mezi tím vším bordelem skáče přes švihadlo. Potřebovala bych, aby mi někdo poradil, zda mám zachraňovat večeři, lustry, ptáka, kytky, nebo zapůjčené dítě.

Nikdo tu není, aby mi poradil, tak na to prdím. Odešla jsem o patro výš a zavřela za sebou dveře. Až bude dole řev a poteče krev, teprve pak budu jednat...

úterý 24. ledna 2012

24. ledna 2012

Zima je v nedohlednu. Prší, a i když třeba  chvíli sněží, tak to za chvíli roztaje. Ne, že bych si stěžovala - vloni jsem si odhazování sněhu a parkování mimo obvyklé místo, neboť hrozilo zničení auta sesuvem ledového krunýře ze střechy, užila dost a dost. Myslím, že letos žádná pořádná zima nebude. Tedy aspoň u nás. A víte proč? Protože jsem letos pořídila na tu zatracepenou střechu sněhové zábrany, aby se sníh nesesouval na nájezd, kde obvykle parkuje auto.... Takže nejdřív za rok:-)

Tento týden se toho zase tak moc nestalo - předala jsem miminkovskou deku, a už v ní vrní čerstvé voňavé miminko.
Kočičí vítání




Vystříhala jsem druhou kočku a přidělala obě na dveře (fakt se to blbě fotí, takže omluvte prosím kvalitu snímku). Vránovi mají opravdu nádherné motivy a už se moc těším na velikonoční vystřihovánky...








Psí pískání
Zuzčina kamarádka ztratila pouzdro na flétnu. Zuzce to nedalo, okamžitě prozkoumala mou skříň s látkami, a určila, že Eliška miluje pejsky, takže ta pejsková látka je naprosto ideální. Při šití nás ani jednu nenapadlo, že po ohnutí klopy bude jeden pejsek nohama vzhůru. No, příště se polepším. Větší sranda nastala při přišívání knoflíku - máme doma dvě zobcové flétny - a každá je jinak velká!!!! Díky bohu se do pouzdra vejde i ta větší z nich, ale je to o prsa dětské modelky:-(



Bouřlivé variace


Tento týden jsem se kromě spravování zipů, zašívání čepic, přišívání knoflíků, kompletace rukavic a odděleného rukávu od závodní bundy toho mého sportovce k šití nedostala. Ale vytáhla jsem jednoho z kostlivců, dokončila další variace na dané téma, a těším se, jak zasednu ke stroji a dokončím bouřlivou štolu na náš jídelní stůl... Tyhle barvy prostě miluji:-)





Musela jsem se zbláznit...



V posledních dnech mne naprosto pohltilo vyšívání obrazu od Sandry Kuck - Hanging ornaments. Poměr jednoho listu k plachtě látky, která bude téměř celá vyšita, myslím zcela ilustruje, že jsem se musela pominout smysly....







Po prvním dnu




Po týdnu pravidelného vyšívání jsem se z fleku černého (po prvním dnu, dvě barvy - nechápu, kde se na vánočním stromečku vzalo tolik černé a šedivé)






Po prvním týdnu


dostala k fleku černo-žlutému... Vážně přemýšlím o svém zdravém rozumu, ale i o tom, zda vůbec dělám, co bych měla - pořád čekám, kdy na mne vykoukne aspoň jedna zelená jehlička, jedna blýskavá ozdoba... No, nevím. Snad tam nemám chybu:-(

Ocenění od srdce

Dnes mne v mailu překvapila informace od mé kamarádky Ivany, že se mám podívat k ní na blog - nahlédla jsem, a překvapením zalapala po dechu, abych se následně s dojetím rozplakala. Ivanka je moje dobrá duše, a věnovala mi nádherné ocenění - ocenění tohoto mého blogu.

V životě by mne nenapadlo, že tento můj pokus o zveřejnění mých "podivných" aktivit by mohl někoho bavit. Jsem moc ráda, že si našel pár čtenářů, a že se některé nicky objevují pravidelněji i v komentářích. Každý jeden mne velmi potěší a zahřeje u srdíčka. Možná i proto má toto ocenění tvar srdíčka...

Tímto ještě jednou moc a moc děkuji Ivance http://ivana-cross-stitch.blogspot.com za milá slova, která o mně napsala, a za toto ocenění.

Pravidla - nech odkaz na svém blogu na osobu, která Ti ocenění udělila. Vyber 5 blogů, které chceš ocenit. Tyto blogy nesmí mít víc jak 200 čtenářů - členů. Svým nominovaným blogům zanech ocenění na jejich blogu, aby věděli, že je chceš ocenit. Potom vyvěs ocenění na svém blogu.

S velkou zodpovědností a radostí jsem vybírala blogy, kterým toto ocenění pošlu dál. Jsou to tyto:

Janě http://pleasenthome.blogspot.com za blog, který mne vždy pohladí po duši a který velice ráda navštěvuji.

Ditě http://u-ditus.blogspot.com/, jejíž úžasné šité polštářky, andělky a hajánky nepřestávám obdivovat.

Adélce http://mimosa68.blogspot.com (tedy asi spíš její paničce) za to, že obě jsou.

Nykli http://nykli.blogspot.com/, jejíž příspěvky čtu s chutí nejen na jejím blogu, ale i na nejmenovaném diskuzním serveru.

Vlastičce http://sem-tam.blog.cz, kterou sleduji na obou jejích blozích s velkou radostí, jen občas nestíhám dopisovat komentáře, protože je neskutečně šikovná a činorodá.

Všem pěti moc děkuji za milé chvíle strávené nad jejich příspěvky.

Jana

středa 18. ledna 2012

18. ledna 2012

Tento týden začala i v Čechách skutečná zima. Poprvé trochu nasněžilo, začíná mrznout, prostě konečně přišla zima. Konečně pro děti. Pro mne by bylo lepší, kdyby byla taková, jako dosud - nerada jezdím po namrzlých silnicích, nerada odhazuji sníh kolem domu, bolí mne klouby na rukou a kyčle, nemůžu šít, jen se choulit u teplých kachlových kamen a doufat, že toto příjemné teplo rozehřeje ztuhlé klouby a umožní mi aspoň na chvíli vzít jehlu do ruky....

O víkendu jsme definitivně odstrojili stromeček a uklidili ozdoby, betlémy a další vánoční výzdobu. Jenže co teď na najednou tak prázdná okna? Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi zakoupila vystřihovánky od Vránových, a že jsme ještě skoro nic z nich vystříhali. Dcerka i já milujeme kočky. Není tedy divu, že jsme jako první motiv zvolili kočku. Už mám hotovou jednu, ještě bychom chtěly jednu, aby na půleném okně ve vchodových dveřích seděly proti sobě a vítaly nás domů....




Současně s vystřihováním jsem se pustila do šití deky pro miminko. Moc ráda šiji pro miminka - je to takový nový začátek, voňavý, vítaný, milý... A taková by měla být i deka pro něj - voňavá, muchlací, aby se mu u nás na tom světě líbilo. Protože nevíme, co se narodí, vybrala jsem spolu s dcerkou látku s balonky v různých barvách a kombinovala s modrou jednobarevnou látkou. Sice jsem si původně myslela na tmavě růžovou, ale je fakt, že holčička může mít modrou deku, ale chlapeček v růžové, i když tmavé, by asi nebylo to pravé ořechové... Dlouho jsem přemýšlela o vzoru,  a pak mne napadlo, že nejlepší bude kontrast - ke kulatým balonkům čtverečky.... Deku jsem pojmenovala "A pak že balonky nemohou být hranaté...". Deka je podšita bílým fleecem, aby byla měkoučká k pokožce miminka, a poskytovala mu teplé objetí. Velikost cca 1x1
metr.









Plány na rok 2012

- na nic jsem ani nesáhla - já vím, jsem děsná. Ale mám přichystanou jednu věc z kostlivců, že se do ní příští týden pustím, tak snad něco za týden přibude...

- přidala jsem jeden nový projekt - spolu ještě s jednou šikulkou se pokusím vyšít jeden obraz od HAED, konkrétně Hanging ornaments od Sandry Kuck. Asi jsem se zbláznila, obraz má 450x543 křížků a cca 80 barev. Vytištěná předloha nápadně připomíná rozsypaný čaj. Připravuji si látku a mulinky, tak doufám, že to dotáhnu do konce a nevzdám pro neschopnost.

Je to tento obrázek:


středa 11. ledna 2012

11. ledna 2011

Je tu středa a s ní aktualizace mých snah o tvoření. Proč snah? No protože se snažím, někdy mám i trochu času, a podle toho ty mé postupy taky vypadají... Většinou nic moc sláva, ale díky bohu za ty chvilky, které mohu strávit s jehlami, jehlicemi, háčky, nitěmi a látkami. V těchto chvílích zapomínám na těžkosti, které život přináší a užívám si prosté radosti, že se mi pod rukama klube něco, co třeba někoho potěší tak, jako mne těšila jeho výroba.

Křišťálový dort od dětí


Letošní rok nám v kuchyni visí o jeden kalendář víc - děti si moc přály kalendář od Dr. Oetkera. Milují jeho kuchařky - jsou po mně - vybíráme každý týden, co si o víkendu upečeme dobrého. V těchto kuchařkách jsou jednoduché recepty, z nichž většinu děti pod mírným dozorem zvládnou upéct samy.








Lednový kříšťálový dort od dětí



Letos tedy nám v kuchyni na dveřích visí "dortový" kalendář. Na leden nám chutě dělá Křišťálový dort. Vlastně už dělal. V sobotu se děti pustily do jeho pečení. Dort se jim povedl, Dr. Oetker nezklamal. Vypadal nádherně, a byl i velmi chutný. Lehoučký jako obláček, jen se rozplýval na jazyku.






RTO - It looks like me
A zatímco děti pekly a zdobily, já jsem jednak vyklízela garáž (ano, už zase - ten tříděný odpad, obzvláště po vánocích, jaksi nabobtnal tak, že jsem měla plný kufr auta plastů a papírů), jednak jsem pilně dokončovala poslední vánoční dárek pro neteřinku Moničku - tygříka od RTO. V sobotu se mi díky mým skvělým dětem podařilo vyšívat celé odpoledne bez přestávky! Juch, to jsem měla radost. Škoda jen, že stromeček ještě odmítly odstrojit, takže jsem si nemohla pustit svou úžasnou "šajnící" lampu, ale alespoň jsem si půjčila lampičku, co mají děti na noty na klavíru a přisvicovala jsem si s ní.


RTO kompletované na polštářku
Tygra jsem dnes definitivně dokončila, doufám, že se bude Moničce líbit. Jestli ne, Zuzka se tu o něj hlásí všema deseti:-) Kdo tento obrázek zná, bude se asi divit, že tam mám nějak málo zelené - ano, zelená došla:-( Polštářek jsem nevyšívala originálními bavlnkami, aby mi zbyly na obrázek, ale zbytky, které jsem našla doma, a jedna ze zelených prostě došla. Ale snad to nevadí...







A jak dopadla práce na plánech na rok 2012?

No, nijak. Za minulý týden minimální pokrok. Bohužel. Jednak jsem dokončovala tygříka, jednak jsem dostala léky na nemoc, a mám po nich rozostřené vidění, tak to nechci moc pokoušet.... Počkám, až se mi zrak ustálí, a pak se do toho pustím s plnou vervou. Snad už příští týden s něčím kousek pohnu, akorát ještě nevím, s čím....

čtvrtek 5. ledna 2012

4. ledna 2012

Na několika webových stránkách jsem objevila, že přispěvatelé každou středu shrnou stručně to, co udělali na svých plánech, a co vytvořili mimo plán, co do svých plánů přidali, a co zase vyškrtli. Nazývají to WIP Wednesdey - Work In Progress Wednesdey. Moc se mi to líbí - řada z těch, které se do tohoto "programu" zapojily je nalinkována na jeden společný blog, a je pěkné vidět, kolik lidí se snaží každý týden o kousek postoupit.

Řekla jsem si, že to také zkusím. Jenže jaký tomu dát český název a zkratku? UFO říkáme u nás v Čechách kostlivec, tak co s WIP? A nakonec jsem na to přišla - PRP - Postup Ručních Prací. Synek sice hubatě poznamenal, že jsem to rovnou mohla nazvat PRD, protože mé postupy jsou často vskutku minimalistické, pokud vůbec jaké, ale pak se moudře uklidil před mým rozhořčením do svého pokoje. Jako kdyby nechápal, že o čas na tvoření se musím dělit především z dětmi. Nebo, že by to chápal, a to D na konci znamená dítě?:-))

Takže co je u mne nového od posledního příspěvku?

1. Plány na rok 2012
- Skater's Village - o vánocích jsem kousek udělala, takže mohu nahlásit mírný postup:


- ostatní plány zůstaly nedotčeny a nezměněny

2. Novinky
- začala jsem vyšívat polštářek pro druhou neteřinku, aby se holky nepraly. Monička je mladší, spíš než víly má radši zvířátka, takže jsem jí na polštářek vybrala tygříka od firmy RTO. V nabídce byly dvě sady - jedna s tygrem a melounem a druhá s tygrem a lilií. Rozhodla jsem se pro kytičky - přece jenom to je pro holčičku...
- k dnešnímu dni mám vyšitou bílou barvu (na fotce je fakt špatně vidět - bílá na bílé se nejen nepříjemně vyšívá, ale ještě hůř fotí), šedivou a tmavě hnědou... Zrovna včera se mne Zuzanka ptala, jestli to fakt bude tygr, protože na něm nevidí žádnou oranžovou:-))) Slibuji - když budete hodní, i oranžová bude...


Příprava na vyšívání
 Příprava na vyšívání - originální sadu jsem si nechala na jindy na obrázek na zeď - je tam látka, bavlnky a předloha. Jen předlohu jsem zkopírovala a z domácích zásob (více-méně socialistických) jsem vybrala bavlnky. Řada z nich je Norma - to jsou takové ty nedělené bavlnky - kupodivu se s nimi na kanavu7 vyšívá super, a nádherně to vypadá.






 

 Stav tygříka ke 4. lednu 2012 - trochu ta bílá vidět je....
















A na závěr bych se ráda vrátila k posledním vánocům. Pod stromeček jsme dali poprvé patchworkovou deku...
PW deka pod stromeček

A pod stromečkem jsem měla toooolik moc dárků. Všem Ježíškům moc a moc děkuji!
Dárky od jaji z okouna - slíbila jsem vyfotit

Všechny vánoční dárky

25.12.2022

 Krásné a poklidné vánoční svátky všem! U nás rochu ve zmatcích, trochu v nemoci, ale i tak jsme si Štědrý den s dětmi užili dle možností. S...