středa 27. června 2012

27. června 2012

Tučňák ala Da Vinci na zakázku

Poslední dny jsem strávila hraním si s látkami, nitěmi a šicím strojem. A žehličkou.

Hotový polštářek bez náplně
Byl totiž na mne vznesen požadavek, zda bych nedokázala vytvořit polštářek pro milovníka Linuxu, tj. s tučňákem, který je znakem tohoto operačního systému. A protože a poněvadž jsem bývalý "ajťák" a "unixák", tak jsem samozřejmě kývla - byla to má stavovská čest polštářek vytvořit.











Hotový polštářek s náplní
Z obrázku, který zadavatelka našla na internetu a který se jí moc líbil, jsem vytvořila předlohu. Rozhodla jsem se pro strojovou aplikaci kombinovanou s jednoduchým strojovým a ručním prošitím. Jednotlivé dílky jsou podlepeny pavučinkou a přižehleny k podkladu. Aplikačním stehem jsem je strojovou vyšívací nití zajistila. Stejnou nití jsem i proquiltovala kontury tučňáka a kola, takže jsou hezky plastické. Nakonec jsem černou bavlnkou ručně prošila čtverec a kružnici.



Detail aplikace




Detail ručního prošívání
Polštářek je vzadu na zip. Je velký cca 38x38 centimetrů, po odšití cca 36x36 cm. Ráda dělám polštářky menší než náplň, protože pak v nich náplň "necestuje" a polštářek hezky drží tvar. Kdyby noví majitelé potřebovali polštářek větší, mohou odšití bez obav vypárat.








A ještě jedna maličkost - možná si všimnete, že obrázek není přesně ve středu polštářku, ale posunutý nahoru. Není to chyba, ale je to schválně. Strašně mne totiž rozčilovalo, když jsem vyšila nebo aplikovala obrázek, a pak, když jsem polštářek postavila na gauč nebo pohovku, tak kus obrázku dole nebyl vidět. Začala jsem tedy obrázky (je-li to možné) posouvat trochu výš, aby byl obrázek ve středu postaveného polštářku (podívejte se na první fotku).

7 komentářů:

  1. No to snad není možné! Naprosto dokonalé! Ani bych nevěřila, že se tak povede. Junona bude určitě nadšená!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krasny polstarek, urcie potesi. To precizni provedeni aplikace je nad moje chapani, ja to mam vzdy takove usmolene :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děvčata, moc děkuji za milá slova. Ale jste všechny moc šikovné, a určitě byste to zvládly taky, a možná ještě lépe. Sama jsem z něj měla velkou radost.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem si všimla, že motiv ne ve středu, trochu mi to vrtalo hlavou a teď už vím proč to tak je. ;-) Ještě jednou musím dodat, že je opravdu nádherný a obdarovaný se na něj těší jako malý kluk. junona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, doufám, že udělá radost a bude dobře sloužit. Kdyby vadilo, že je výš, můžeš pod tučňáka vyšít věnování nebo jméno:-)

      Vymazat
    2. No to bych taky mohla. Ale myslím, že jemu to vadit nebude. Na první pohled si nestěžoval a na druhý bližší si asi taky nebude stěžovat. ;-)junona

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře! Jsou pro mne moc důležité. Jana

25.12.2022

 Krásné a poklidné vánoční svátky všem! U nás rochu ve zmatcích, trochu v nemoci, ale i tak jsme si Štědrý den s dětmi užili dle možností. S...