čtvrtek 13. června 2013

Tomových 12....

Před 12 lety se narodil můj malý chlapeček - vymodlený, toužebně očekávaný... Den, kdy se narodil, patřil k našim nejšťastnějším.

A je to už 12 let - začíná jít do puberty. Nechce se stříhat - prý inteligenti nosí dlouhé vlasy. Ale ty dlouhé vlasy si ani nechce česat - prý se stejně hned rozdrbousuje. Na všechno má svůj, údajně lepší a nezkostnatělý názor. Neumí zavřít pusu. Miluje knihy. Moc. Dokáže jich přečíst kvanta - hubené i tlusté, komiksy i klasickou literaturu. Nejhorší trest je zákaz čtení.

A má rád i počítač - to je asi v dnešní době samozřejmé.  Hraje s kamarády hry. Snaží se dodržovat rodičovský požadavek (i když někdy je to prý nesmírně obtížné) a nehrát hry, ve kterých se zabíjí a teče krev. Takže hrají s klukama Minecraft (či jak se to píše). A to je hra s kostičkama. Takové počítačové lego. Neustále si staví nové domy, ve kterých mám obvykle připraven svůj pokoj (ještě pořád, uvidíme, jak mu to dlouho vydrží), ty si vylepšuje, vybavuje, brání... Jednou mi ukazoval v tom programu dort - i ten byl hranatý. A to byl nápad, jaký dort by měl dostat k narozeninám - hranatý, kostičkový. Oslavenec byl překvapen a nadšen - čekal klasiku, a dostal počítačový dort:-)

Samozřejmě že dostal i spoustu dárků - nejvíc knih. Ale také vybavení na kolo. A od sestry radiobudíka - nechtěl vstávat na budíka, že je mu to pípání nepříjemné. Tak ho budí rádio. Řekla bych, že sestra měla s dárkem po dortu největší úspěch:-)) Tak uvidíme, jestli bude také s radostí s rádiem vstávat...

9 komentářů:

  1. Všechno nejlepší k narozeninám... Krásný dort. Vidíš...a mě tak mrzí, že moje dcery nečtou. Já jsem horlivý čtenář a je to nebaví. Mám dvě pubertačky 13 a 15 A DRŽKUJÍ OD RÁNA DO VEČERA., takže vím o čem mluvíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amélko, moc děkuji a vyřídím. Ano - to držkování, to je někdy velmi náročné:-) U nás čtou obě děti - i mladší dcerka, i když ta méně než syn - ani ti nevím, jestli bohudík, nebo bohužel. Jakékoliv opuštění domova na delší dobu bylo strašně těžké (a to doslovně). Velkou výhrou pro nás bylo zavedení elektronické čtečky - už nevozím na dovolenou a hory velký kufr knih, ale každý si veze v batůžku svou příruční čtečku s celou knihovnou...

      Vymazat
  2. Gratulace veliká. Máš štěstí, že tvůj syn čte. Můj dyslektik (16) čte jen letáky od mobilů a ten mladší (14) kdysi četl moc, teď už ne. Minecraft hrají oba a pokud chceš synovi udělat radost, tak existují delé PW deky s tématem Minecraft. Já jednu taky šiju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také moc děkuji a vyřídím. Vím, že existují celé deky na téma Minecraftu, ale Tom má dvě deky - jednu tábornickou ragovku a černou ikeovku po tátovi, které si cení nejvíc na světě. Teď se pokouším konečně ušít deku pro sebe, ale moc to nevidím... Jsem jediná z rodiny, kdo deku nemá. Holt kovářova kobyla....

      Vymazat
  3. Jůůů, dodatečná gratulace Tomíkovi!!! Opravdu parádní a originální dort! Je krásné, že rád čte. Ať to Tomíkovi vydrží!! :) A Jani... je taková tvá kopie, viď? :) Rostou ti ty děti do krásy!
    Krásný víkend!! Pa, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, děkuji. Ano, nezapřu ho - je celý já.... Akorát ti nějak nevím, jestli bohudík, nebo bohužel...

      Vymazat
  4. Tomík už je velký chlap!!! Dort je perfektní, doma pečený od maminky a ještě takhle originální, to ho muselo hodně potěšit!!
    To strašně tak letí, když bylo klukovi 12, tak jsme měli tu autonehodu... A stále nečte a nečte! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivuško, musím přiznat, že dort jsem nestihla upéct sama, pomohla jsem si u známých v RRůžové cukrárně - stejně se ptali, jestli můžou Tomovi zase upéct k narozkám dort - pečou je pro děti od jejich prvních narozenin, jen jednou jsem pekla Tomovi sama - když marodili. Dělají výborné dorty s Italskou pěnou a šodo krémem - takové neumím.... Já jen popíšu, co bych chtěla vyrobit, případně se účastním dozdobování (jako kibic, ne jako realizátor - oni jsou profíci). Jsem ostuda, já vím...

      Vymazat
  5. Jani, tak to mají naši synové narozeniny ve stejný den, jen ten můj se narodil o hodně dřív, v roce 1982 - vlastně jako by to bylo včera. Přeju oběma klukům hodně zdraví a stále šťastnou hvězdu nad hlavou.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře! Jsou pro mne moc důležité. Jana

25.12.2022

 Krásné a poklidné vánoční svátky všem! U nás rochu ve zmatcích, trochu v nemoci, ale i tak jsme si Štědrý den s dětmi užili dle možností. S...