neděle 14. prosince 2014

Advent 2014

Advent se přehoupnut do své druhé půlky, za chvíli už přijde Ježíšek...

Letos jsem si nesmírně moc přála zajet někam na adventní trhy, podívat se na výzdobu, ochutnat svařák či jinou dobrotu, užít si volno. Děti už jsou větší, mohou jet také. I jsem si vyzvedla v cestovní kanceláři katalog, vybrala destinace, těšila se - a nakonec jsme zůstali doma. Zuzanka měla tolik různých vystoupení, že jsme nikam jet nemohli.

Zahájila koncertem s Jankem Ledeckým - i u nás v městečku pozval na podium místní dětský sbor, se kterým zazpíval pár koled. K dětem se choval moc pěkně, pro Zuzku to byl ohromný zážitek.


A pak klasika - rozsvícení vánočního stromečku na náměstí. Zuzka letos vypustila sbor s hudební operkou, to už fakt nezvládala. Kort, když celé dopoledne měla secvičnou s jiným sborem. Odpoledne a večer tedy stála na podiu a zpívala jako o život - s komorním sborem i se sborem Triangl.




Dále byla pozvána naší přítelkyní k vystoupení na vernisáži výstavy o baleném cukru. Vystupovala poprvé úplně sama, našla si kamarádku v klavírním doprovodu, vše úžasně zvládla, a má můj obdiv.


Klasikou je také předvánoční vystoupení baletního oddělení naší ZUŠ. Zuzka účinkovala ve dvou tancích - moderním Tanci kapek (z toho mám jen rozmazané fotky) a tradiční Kalamajce. Děvčátkům to moc slušelo, už je vidět, že jsou to malé slečny, které se umí jevišti pohybovat s jistotou a grácií.

A letošní novinky - dvě vystoupení s folklorním souborem Šáteček. Přestože tam Zuzanka chodí teprve od září, děti jí úžasně přijaly mezi sebe. Hodně se toho naučila, tancovala, zpívala ve sboru, a dokonce i solo měla. Ale hlavně - děti si tam užijí spoustu zábavy, na každou zkoušku se moc těší. Vedoucím patří můj obrovský dík. Ovšem to žehlení naškrobeného kroje - to je mor... Obdivuji maminky z Moravy - náš kroj je díky bohu hodně jednoduchý,  ale i tak mi jeho žehlení zabralo téměř tři hodiny čistého času. A pár připálených prstů.




Protože je Zuzanka předvánoční dáreček, pravidelně také míváme oslavu jejích narozenin. Letos už je "náctiletá". Přála si dort s motýlky, a jako dárek mikroskop. Ano, chce pozorovat motýly i pod mikroskopem - jejich křídla, sosáky, nohy,a nevím, co ještě. Momentálně nejoblíbenější knihou je naučná kniha o biologii. Jo, změna je život. Mimochodem - dostala oboje. Mikroskop si přeje už od léta, takže když ho dostali v srpnu v Lidlu, byl doma. Schovaný. Vydržela jsem, i když jsem často měla nutkání ho vytáhnout a zavřít jí pusu plnou proseb. A dort je klasicky z Růžové cukrárny. Vždy nám splní naše přání. Nemožné na počkání... Děkuji. Nestíhala jsem a objednávala pár dnů předem. V době, kdy mají plné ruce práce vánočního cukroví a minizákusků na vánoce mne neodmítli a zachránili mne před Zuzančiným smutkem.







Také jsme jako vždycky ozdobili stromeček. Letos vybíral Tom - máme tradiční vánoce, se slaměnými ozdobami.


Takže zapalme dnes třetí adventní svíčku a před vstupem do druhé poloviny adventu se hluboce nadýchněme a na chvíli zastavme. Vzpomeňme na ty, kteří nám jsou blízcí, přesto nemohou být s námi. Buďme s nimi alespoň v duchu. 
Krásnou třetí adventní neděli!




PS: Nevím proč a podle jakého klíče se mi zobrazují některé fotografie a jiné ne, pokaždé to je jinak, tak celé album fotek je zde.

8 komentářů:

  1. Jani, Zuzance prostě tleskám a chválím... je prostě úžasná!!! A také dodatečně posílám přání všeho nejkrásnějšího k narozeninkám, je to opravdu krásná slečna :) No a stromeček máte kouzelný, opravdu krásný a slaměné ozdoby jsou i u nás :) Máme je rádi. Jani, moc krásné dny Tobě i Tvým dětem, užívejte :) Pa, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, děkujeme za pochvalu. Však Rozárka je také nesmírně šikovná. A Davídek jakbysmet. Krásné vánoce vám všem v Jahodovce! Jana

      Vymazat
  2. Vidím, že také máte program nabitý do poslední minuty. Zuzance přeji dodatečně vše nejlepší k narozeninám. Je to ohromně šikovná a krásná slečna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alice, děkuji a vyřídím. Myslím, že bychom my všechny matky zasloužily metál:-) Za tu trpělivost a vystáté ďůlky:-)

      Vymazat
  3. Ze Zuzanky už je velká slečna! Moc jí to sluší, musíš z ní mít ohromnou radost... Krásný zážitek, zpívat s Ledeckým :-) Má krásné koníčky a určitě je to holka šikovná, když je o ní takový zájem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, moc děkuji. Nevím, jak moc je šikovná - jí to přijde, že vystupuje málo, chtěla by víc. Já bych v jejím věku byla ráda za jedno-dvě vystoupení za školní rok:-( Tahle generace je nějaká nedočkavá... :-))

      Vymazat
  4. Jani, ráda bych popřála krásné a požehnané dny post vánoční a do Nového roku moře zdraví a obyčejné lidské radosti. Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, moc děkuji, že ses zastavila. I tobě a tvým blízkým do nového roku hlavně zdraví, rodinnou pospolitost a prosté lidské štěstí. Jana

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře! Jsou pro mne moc důležité. Jana

25.12.2022

 Krásné a poklidné vánoční svátky všem! U nás rochu ve zmatcích, trochu v nemoci, ale i tak jsme si Štědrý den s dětmi užili dle možností. S...