pondělí 15. června 2015

Červnové červenání

Dlouho jsem nic nenapsala. On byl docela fofr - na zahradě vše roste jako vzteklé, sklidili jsme už první ředkvičky, saláty, kedlubny, obrali jeden strom ranných třešní, děti chodí na jahůdky a na kamčatské borůvky, očima vytahují své fazole a pozorují rašící lístečky červené řepy. Nakvétají rajčata, roste první plod lilku - už se nemůžeme dočkat, až bude větší a skončí na grilu:-))

Dětem pomalu končí škola - poslední písemky, školní výlety, vystoupení ze ZUŠ - a pak hurá na prázdniny!

A protože Zuzinku zpívání pořád baví, a not má čím dál víc, potřebovala větší tašku, do které by se jí vešel šanon s notama. Okouzlení Paříží, i celou Francií jí také stále neopouští, takže výběr látky byl vcelku jasný. V Harrachově jsem pod dozorem statných švadlen spíchla Zuzce tašku, do které se vejde nejen šanon s notama, ale i učebnice francouzštiny (no, vlastně ještě pořád jenom angličtiny, ale snad to od září vyjde s tou francouzštinou).




Látka zbyla, tak jsem jí ještě ušila malý organizér - na kartičky do jídelny a knihovny, na tužku a papíry či notýsek na zápisky. Ještě má slíbený obal na ten šanon s notama. Tak to musím do konce prázdnin stihnout...





Je vidět, že šiji hlavně pro Zuzku - Tom se tváří, že je chlap a velký a vůbec nějaké maminčino šití nepotřebuje k životu. No, co se dá dělat, třeba z toho někdy vyroste. Nedávno jsem ukazovala hotový vyšitý obrázek s pejskem, už z něj má Zuzka polštářek.

Po dlouhé době jsem ušila i něco pro domácnost -  naše prostírání už začínají vypadat doost použitě, a při úklidu dílny na mne vypadla krabice s panely. Objevila jsem v ní panely, na které jsem už zapomněla, panely, ke kterým mne vážou různé vzpomínky, panely, které jsem dostala od kamarádek (děkuji Ivanko), ale i panely, o kterých jsem vůbec nevěděla. Moc z panelů nešiji, nevím proč, ale málokdy jsou pravoúhlé, je to s nimi často boj, který prohrávám. Tyhle retro panenky mi ale po dlouhé době padly do noty - kdysi jsem je koupila, že z nich ušiji Zuzince soupravu do kuchyně - zástěrku, chňapky a obal na sešit s recepty. No, nedošlo k tomu.... Nevadí, prostírání a podložky pod konvice/kastroly jsou také fajn. Našla jsem k nim krásně puntíkatý podklad, a abych vše něčím ozvláštnila, tak jsem se učila na Janomce volně quiltovat. Byl to boj, ale z dálky to nevypadá tak špatně. Na profesionálky a zkušené quiltařky to ale rozhodně není....








Sice jsem v květnu neudělala ani steh na HAEDce, ale poctivě jsem vyšívala - mám hotovou další kloboukovku od RTO. Myslela jsem, že půjde jako dárek teď na konci června, ale znáte to - člověk míní, okolnosti se mění - půjde do šuplíku a bude čekat na svůj čas. On jednou přijde... Takže čerstvě sundáno z rámu, ještě celé pomuchlané, ale nechci jí prát, dokud jí nebudu rámovat.




Teď už se těším, že ušiji Zuzince ten obal na šanon, a já se vrátím k HAEDce. Chtěla bych s ní trošku pohnout. Tak stránku-dvě aspoň...

Ale ze všeho nejdřív jdu posekat ty naše latifundie, upeču dětem třešňovou bublaninu, vypleji zeleninu, a k večeři si z našeho salátového baru natrháme plnou místu různých druhů salátů. Krásné léto všem!



10 komentářů:

  1. Teda koukám, že jsi pilná jako včelka :-)
    Máš to všechno moc krásné - jak bude velká ta HAEDka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc. 450 křížků na šířku, 543 na výšku. 64 stran předlohy. 86 barev. Zbláznila jsem se... Ale baví mne to.

      Vymazat
  2. Nádherná práce! V posledních dnech mám jakousi tvůrčí krizi, ale teď mám chuť zvednout se a jít něco dělat. Díky za to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, běž a tvoř - to je nejlepší relax. Jen mít na to tu správnou náladu, viď? Tak snad už bude lépe...

      Vymazat
  3. Wauuu, ty tryskomyšo! Jdu zalézt do kouta a stydět se za svou lenóru :-( ....vošár :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jdi ty kecko - v HAEDce jsi pořád ještě krutě napřed.

      Vymazat
  4. Jani, jsi pilná jako včelka :) Krásné šití, Zuzanka má štěstí, že jí uděláš takovou parádu :) Mějte krásné dny! Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, děkuji za milá slova - od tebe, od profesionálky, mne to obzvlášť těší.

      Vymazat
  5. Ty jsi toho zase stihla! Taška s orgnizérem je naprosto úúúchvatná! Prostírky a výšivka jsou samozřejmě také velice povedené.
    Zuzanka tak vyspěla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, taška je zrovna takový nepodarok - návod v časopise byl špatně, ještě, že tam byly zkušené taškové švadlenky, které mi pomohly... Ale mám z ní radost, to zase jo.

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře! Jsou pro mne moc důležité. Jana

25.12.2022

 Krásné a poklidné vánoční svátky všem! U nás rochu ve zmatcích, trochu v nemoci, ale i tak jsme si Štědrý den s dětmi užili dle možností. S...