neděle 26. ledna 2014

Konečně zima!

Tak nám začala zima - i ve dne rtuť teploměru nevyšplhá nad nula stupňů, venku je jiskřivě bílá sněhová nadílka, děti jsou konečně spokojené, celá odpoledne tráví venku a vrací se celé zmrzlé, s červenými tvářemi a rozesmáté... Doufám, že jim tato zimní pohádka vydrží alespoň do pololetních prázdnin, aby si jí pořádně užili.

Pro mne to znamená víc topit, abychom doma nezmrzli, odhrabávat sníh, škrábat auto, štípat dříví... Ale i já si snažím užívat podvečerní procházky se psem a pozorování blyštivých světýlek odrážejících se od sněhových závějí. Představte si, že někteří sousedi znovu ozdobili stromky ve svých zahradách  a rozsvěcejí vánoční světýlka. Je to nádherné! I my znovu svítíme na vánoční výzdobu, protože jsme jí ještě nesundali. Dětem se moc líbí, když se vrací z pozdních kroužků, když jim v ústrety svítí nazdobený vchod. Tak proč jim tu radost nedopřát.

Minulý týden jsem měla v práci hodně napilno, za což jsem nesmírně ráda. Ale nezahálela jsem ani na poli ručních prací. Dokončila jsem krajku pro klubovou společnou práci do soutěže, takže vám jí ani nemůžu ukázat hotovou. Ale kolektivní práce vypadá super a mám z ní velkou radost. A jak už jsem byla v ráži z toho paličkování, tak jsem dokončila andělku, která měla být vánočním dárkem pro jednu kamarádku. Ta sice nakonec dostala něco jiného, koupeného, ale andělku už si zamluvila Zuzinka do pokojíčku, takže naplano nevyjde. Andělka je ze stránek paličkománie, autorce moc děkuji za nádherný podvinek. Doufám, že se nezlobí, že jsem udělala pár úprav...








Zastesklo se mi po nějakých paličkovaných drobnostech, a oko padlo v knize Lenky Malátové na srdíčka. Ráda bych jich udělala víc a pověsila do okna, pro radost a potěchu. Nejsou nádherná? A v knize je jich ještě víc....























Naše druhy paliček. Proč naše? Protože paličkuje i Zuzanka, která používá buď ty prostřední, vláčkové, nebo ty baculaté. Ty jsou ale málo vyhlazené, i když jsou dědictvím po jedné šikovné staré paní. Musím je jemňoučkým smirkovým papírem vyhladit pod hlavičkou, aby se nitka nezachytávala, a budou také super. Já mám nejradši ty velké, švestkové. Jsou strašně příjemné do ruky, akorát těžké, takže samy svou vahou krásně vypínají krajku, prostě pro mne ideál.





Samozřejmě jsem po chvilkách i vyšívala. Začala jsem již pátý list předlohy, která má celkem listů patnáct. Brzy tedy budu mít hotovou třetinu. Slunečnice se vyšívají opravdu nádherně, moc mne to baví, jen mít víc času...










A protože děti trávily hodně času o víkendu venku, a v garáži nám pomalu babčí jablíčka od babiček, pečeme hodně jablíčkových dobrot. Se Zuzankou jsem tento týden vařila a pekla podle její kuchařky Look and Cook. Dcerka tam našla recept na Apple Pie, a sama celý koláč udělala - zadělala těsto, připravila náplň i vše naplnila a upekla. Ano, poradila jsem jí pár fíglů, třeba jak vyvalovat hezky dokulata a jak přenášet těsto do formy na koláč. Byla jsem napnutá jako kšandy, jestli se jí povede, ale vypadal nádherně a chutnal ještě líp - nepřežil ani dvě hodiny. Nejvíc asi chutnal Tomíkovi, a to se nejdřív na sestřin pokus v kuchyni díval hodně nedůvěřivě:-)









Tak krásné zimní dny všem!



9 komentářů:

  1. To se nedivím že koláč hned zmizel, vypadá úžasně.... a paličkování je nádherné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, moc děkuji - s paličkováním se snažím, ale pořád to nějak "drhne". Ale baví mne to, tak pokračuji ve snažení dál...

      Vymazat
  2. Zuzanka je neskutečně šikovná, ale co se divím, vždyť je celá maminka!
    Koláč se jí moc povedl, ale maminka zapomněla připojit k fotce recept! :-)
    Paličkovaná andělka je nádherná a srdíčka též - prý maličkosti!
    Sníh je nádherný, škoda, že nebyl v prosinci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrubý překlad z angličtiny:

      2 hrnky polohrubé mouky a 1/2 lžičky soli dát do mísy. Přidat 10 lžic chladného másla nebo Hery a prsty udělat žmolenku. Pak postupně přidávat 10 lžic ledové vody, a nejdřív vidličkou a potom rukama rychle vypracovat těsto. Rozdělit na dvě koule, zabalit do igelitu a dát aspoň na hodinu do lednice.

      Tato dávka těsta je na jeden koláč s pokličkou, nebo dva bez pokličky do menší koláčové formy.

      Jablková náplň - 5 jablek oloupat, vyndat jádřinec a nakrájet na plátky. Přidat 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky skořice, 1/4 hrnku polohrubé mouky a 1/2 hrnku cukru. Promíchat.

      Vyválet těsto, dát do koláčové formy. Propíchat vidličkou i po obvodu. Nasypat jablka. Vyválet druhou půlku těsta, přiklopit, přimačknout kraje, proříznout otvory na unikání páry, pomazat vajíčkem.

      Péct na 200 stupňů cca 45 minut.

      Vymazat
  3. Janinko, tak od začátku sedím s pusou do kořán, páč paličkování je něco, co znám jen z časopisů. Máš vše moc krásné!!! Ale ten koláč od Zuzanky... aaaaach!!! Zuzanku moc moc chválím :)
    Papa, opatrujte se teploučko, papa, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, však vy jste s Rozárkou také kuchyňští mistři. Každou chvíli vidím na tvém blogu nějakou dobrůtku. Za pochvalu paličkování děkuji, vyřídím paní učitelce, co se se mnou trápí... Bude ráda.

      Vymazat
  4. ... nádherná práce...paličkování je jako poselství pavučin z nebes...Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je nádherné připodobnění krajky - musím si to zapsat. Děkuji.

      Vymazat
    2. ... a já si zase pořád dokola čtu Tvůj komentář u Ditušky, kde popisuješ lívance od babičky. Neuvěřitelné, jak máme totožné vzpomínky. Snažím se svým dětem , malým i velkým i vnoučátku dát stejné či podobné vzpomínky. A hlavně díky blogu, kde mi psal jeden anonym, že bych to měla sepsat... rozhodla jsem se sepsat tu krásu z dob minulých do knihy :-) Krásné dny. Věrka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře! Jsou pro mne moc důležité. Jana

25.12.2022

 Krásné a poklidné vánoční svátky všem! U nás rochu ve zmatcích, trochu v nemoci, ale i tak jsme si Štědrý den s dětmi užili dle možností. S...