středa 18. dubna 2012

18. dubna 2012

Medvědí ukolébavka

Tato dětská deka je určena pro malou Alžbětku. Látky na ní vybírala Zuzanka - trvala na tom, že i když je to deka pro holčičku, tak musí být modrá. Z našich zásob látek vybrala modrou látku s medvědy na obláčcích, k ní hnědou, a aby to nebylo smutné, tak zbytky žlutého damašku. Na doplnění jsem vybrala puntíkatou bavlnu od Manky (moc děkujeme - perfektně se hodila).  Celá deka je podšitá světlemodrým fleesem.


Celou tuto deku provázela jedna nepříjemnost za druhou - opravdu se jí od nás nechtělo. Což o to - bloky jsem měla sešité bez problémů. Pak to byly mírné puzzle, aby šla celá deka sešít a já neměla nikde částečné švy, protože jsem se bála, aby se to netáhlo. Trochu problémy byly se vzorovanou látkou s medvídky - sice je to bavlna, ale táhne se, vytahuje, a je řídce tkaná. I proto jsem zavrhla původní myšlenku dát do deky vatelín, protože se bojím, že by časem začal prolézat.

Problémy začaly v okamžiku sendvičování a prošívání. Po rozbalení zakoupeného fleesu jsem zjistila, že má na sobě vadu - flek, který nešel zcela vyprat. Trochu zesvětlal, ale vím o něm a mrzí mne to. Pro miminko mám ráda věci nové a perfektní. Kosočtverce jsem prošila díky svému stroji s horním podáváním (Janome MC 6600P) na jeden zátah a bez problémů. Dtto rámečky. Ale při volném prošívání medvědů a trojúhelníčků se přestalo dařit. Vše se hrnulo, medvědí látka vytahovala, nevypadalo to pěkně. Takže jsem si řekla, že méně je někdy více, volné prošívání vypárala a nechala velmi jednoduché rovné prošívání v kosočtvercích a rámečcích.



Po vyprání a usušení v sušičce deka prokoukla, ale přesto nejsem stoprocentně spokojená. Zbytek látky s medvědy použiji na něco jiného (polštářky a peřinky pro panenky nebo něco podobného), a už nikdy na quilt. Leda bych je něčím podžehlila, ale pak látka nebude tak měkká a poddajná, a to nevím, do čeho bych takto upravenou medvědí látku použila.... Uvidíme, třeba něco vymyslím.

7 komentářů:

  1. Moc krásná deka a v mé oblíbené barevné kombinaci, Alžbětce se pod ní bude určitě krásně spinkat.

    OdpovědětVymazat
  2. Janičko, deka je naprosto dokonalá, lepší už opravdu být nemůže!! A kdyby se Alžbětce nelíbila, tak Ivušce určitě ano :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, děkuji. Ale deka by byla Ivušce malá, a navíc si jí Ivuška umí ušít sama:-))

      Vymazat
  3. Jani, moc krásná deka i celé povídání. To víš, teď mám více času na čtení. Šárka

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, deka je krásná, bude se líbit a moc! :-) J.

    PS: Peřinek pro panenky nikdy není dost. Věř mi :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Deka je parádní, jsem ráda, že ti byly puntíky k užitku. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře! Jsou pro mne moc důležité. Jana

25.12.2022

 Krásné a poklidné vánoční svátky všem! U nás rochu ve zmatcích, trochu v nemoci, ale i tak jsme si Štědrý den s dětmi užili dle možností. S...